Den søde kartoffel er en alsidig supermad. Den er svært rig på betakaroten, vitamin A, C, kostfibre, og andre næringsstoffer som er vigtige for vækst og vedligehold af hud, knogler, led og brusk – og opretholdelse af blodsukkerniveau. Betakaroten virker beskyttende på alle kroppens celler, blandt andet mod skader på arvematerialet, skader som kan fremkalde kræft. Og den er en god kilde til fiber og jern. Den giver dig energi, og bidrager til at regulere fordøjelses systemet. Betakaroten kan også farve huden lækker solgylden – helt uden bivirkninger!
Behøver vi at sige mere? Kan jo nævne at den søde kartoffel smager fortræffeligt!
Sød kartoffel er en alsidig ingrediens!
Når det kommer til brugen af sød kartoffel, er det kun fantasien der sætter grænser.
Når det bruges som tilbehør, kan man stege dem, bage dem i ovnen med krydderier eller kanel (sidstnævnte for dem, der kan lide det ekstra sødt), lave chips eller mose dem.
Og så kan det bruges som ingrediens i andre mere komplekse retter. Her er nogle opskrifter:
Sød kartoffel pizza
Opskrift dej: (stor bradepande)
700 gr sød kartoffel
2 æg
200 gr havregryn / havre
1 knivspids salt
Fyld/topping:
1 bøtte kvark
1 glas pesto
Omkring 400gr kyllingefilet
1 pakke skinke
Light ost / revet mozarella
(Paprika hvis det ønskes)
Light creme fraiche + rucola som topping
Kog de søde kartofler uden skræl, eller bag dem i mikroovnen i store klumper, eller ovnen indtil de er møre, og derefter fjern skrællen. Bagefter moser du dem, sammen med resten af ingredienserne til dejen. Rul dejen ud på et bagepapir i en bradepande. bag bunden i 10 -15 minutter ved 200 ° C, samtidig med at du klargører fyldet. Tag den ud og lad den hvile i 2-5 min.
Steg ønskede stykker kyllingefilet med ønskede krydderier. Derefter blandes kvark og pesto, og smøres ud over bunden, så dekorerer du pizzaen med stykker af kylling filet, paprika og skinke. Endelig, drys lidt ost på toppen og sæt i ovnen i 10-15 minutter igen, indtil osten er gylden. Du kan bruge creme fraiche og rucola som topping
Sød kartoffel pandekager (omkring 5 stk.)
[Column size = one_half position = første] Opskrift:
100 g mosede søde kartofler
1 æg
30 g Sukrin guld
30 g mandel mel / havregryn
10 g protein vanille eller chokolade
(Et lille stænk mælk) kan erstattes med vand
Bær til at lave marmelade
[/column]
Blend det hele sammen og kog på medium varme i en teflon eller lignende pande. Lav marmelade af bær eller chokoladetopping af whey. Se her Chokoladetopping
Sød kartoffel tærte
Opskrift bund:
350 g sød kartoffel
1 æg
100g havregryn / havre
1 knivspids salt
Opskrift fyld (en tærteform)
4 æggehvider
1,5-2 ml mælk
200 g skinke eller kyllingefilet
Grøntsager – vælg selv, gode forslag; peberfrugter, løg, majs og svampe
Krydderier: hvad du bedst kan lide
Ostetopping (valgfrit)
Kog de sødekartofler uden skræl, eller bag dem i mikroovnen i store klumper, eller i ovnen indtil de er møre, og derefter fjern skællen. Bagefter moser du dem sammen med resten af ingredienserne til dejen. Tryk dejen jævn i formen. Det bliver lettere, hvis du har en smule fugtige fingre. Bag bunden i 15 -20 minutter ved 200 ° C, samtidig med du klargører fyldet. Tag bunden ud, og lad stå i 5 min. Bag nogen kyllingefileter og bland alt fyldet. Hæld i tærten og placér i ovnen igen i 30-40 min. Tag den ud undervejs og drys noget ost på, hvis du ønsker.
Fyldte søde kartofler
opskrift:
søde kartofler
Hakket oksekød + krydderier
1 Dåse hakkede tomater eller kokosmælk
Valgfrie grøntsager, for eksempel: peber, majs, rødløg og cherrytomater.
Soja eller salsa
ost
Vask og prik alle de søde kartofler med en gaffel. Bag i ovnen ved 200 grader i ca. 30 minutter, eller 10-15 minutter i mikrobølgeovnen. Stil til afkøling, halvér og skrab fyldet ud. (Smid ikke skrællen ud!) steg kødet med krydderierne. Hæld 1- 2 dåser hakkede tomater på panden med kødet, hvis du ønsker at bruge det i fyldet.
Mos fyldet af de søde kartofler med en gaffel eller stavblender. Bland de hakkede grøntsager (og koskomælk hvis du vil have det i fyldet), og portionér i “skrællene”. Drys med mozzarella ost. Bages i ovnen i ca. 15-20 minutter ved 200 grader indtil osten er smeltet.